top of page

"A": Rekordní zápis a potvrzené stříbro

V posledním zápase letošního ročníku severočeské Divize mužů proti týmu Loko Depo "B" se přepisovaly dějiny. V základní sestavě nastoupila do deblů čtveřice Schiller – 83 roků, Čapek – 71, Sršeň – 71 a Boháč – 68. Celkový součet tedy 293 roků, což znamená věkový rekord a zápis do „České knihy rekordů“! Jak se vše odehrálo?

30.3.2019, 16:00

Jiskra Raspenava "A" x Loko Depo Liberec "B" - 10:4

Mladíci v sestavě Jiskry přistoupili k utkání svědomitě, obzvlášť hráči Boháč a Schiller věnovali rozehře poctivou porci času. Slavnostního okamžiku se kromě početné hráčské i fanouškovské obce (zcela určitě rekordní návštěva celé sezony, kdy se fanoušci tísnili až na chodbě) účastnili taktéž starosta města Raspenava, mezinárodní rozhodčí Jiří Veselka a předseda místní tělovýchovné jednoty.

Před zraky těchto účastníků proběhl krátký úvodní ceremoniál a pak už se šlo na věc. Jako jedničky (minimálně podle zápisu) naskočili do čtyřher za Jiskru Josef Čapek a Miroslav Schiller. Proti nim pak stál ještě loni třetiligový Jiří Minář a s ním Jiří Frýba. Vyrovnaná bitva se konala především ve druhém setu, kdy naše dvojka držela slibné vedení v koncovce, nakonec ale ztratila set 11:9. Přestože z toho nakonec byla prohra 3:0, o úctyhodné výměny rozhodně nebylo nouze!

Ještě vyrovnanější utkání se mezitím odehrávalo na druhém stole. Jiří Sršeň a Vladimír Boháč v něm vyzvali liberecké Zdvihala s Vinterem a my můžeme směle říct, že to byl skutečně zápas hodný divizní úrovně. Především první a třetí set se rozhodovaly až v koncovkách, když naše dvojice měla dokonce dva setbally. Hosté na ně ovšem zahráli skvěle a nakonec dotáhli i druhý deblový zápas do vítězného konce.

Tím ovšem vystoupení našich rekordmanů neskončilo. Jirka Sršeň se rozhodl naskočit i do singlů. A udělal dobře. Los mu přisoudil jemu dobře známého Radka Zdvihala, na kterého zahrál skvěle již loni. Zdvihal však naskočil do zápasu soustředěně a hrál se výborný ping-pong. Když hostující hráč ovládl koncovky obou prvních setů, vypadalo to, že náš matador tentokrát odejde s prázdnou. Jirka se ale nevzdává! Jako za mlada začíná otáčet prakticky ztracený zápas. Za povzbuzování fanoušků dotáhne utkání do pátého setu a v nervy drásající koncovce vyhrává 12:10. PARÁDA!

Na Jirkovu výhru navíc navazují střídající Tomáš Prosa s Leošem, a my se rázem dostáváme do vedení, které už nepustíme. Za hosty snižuje jen Zdvihal, který se vyhecuje na Tomáše P. (asi odplata za Jirku). A Minář, který v souboji dvou "lazarů" přehraje Tomáše Z. Ostatní zápasy zvládáme, a tak si z tohoto památného zápasu odnášíme výhru 10:4.

Odměnou všem zúčastněným je pak drobné pohoštění (pivo, tláča, salámek) a dobrá nálada. Co dodat? Snad jen to, že nám později narozeným nezbývá než smeknout klobouk a vzít si příklad ze skutečně inspirativní ping-pongové dlouhověkosti! Tak zase za rok ;-)

Body Jiskra: Leoš 3, Martin 2, Jirka 1, Tomáš P. 1, Tomáš Z. 0, 3xWO

Body Chrastava: Minář 1,5, Zdvihal 1,5, Vinter 0,5, Frýba 0,5

ZHODNOCENÍ SEZONY

Celkové umístění na druhé příčce musíme hodnotit kladně, byť v polovině soutěže jsme chtěli potrápit i vedoucí SKST Liberec. To se nám nakonec i vinou častějších absencí (zranění Tomáše Z.) nepodařilo. Liberec ostatním týmům odskočil a sezona se tak z velké části dohrávala. My jsme se navíc ani na jeden zápas druhé poloviny nesešli v kompletní sestavě, tři utkání jsme dokonce odehráli pouze ve třech. Přesto se nám i díky kvalitní podpoře Béčka a Céčka (díky patří hlavně Marcelovi, Matějovi a Honzovi) podařilo uhrát pěkné výsledky. Například jasná výhra v Jablonci nad Jizerou nebo bojovný výkon proti vedoucímu Liberci, to byly světlejší momenty jarní části sezony.

Na celkových výsledcích se však přece jen personální potíže projevily. Na jaře jsme uhráli jen 24 bodů (oproti 28 podzimním) a utrpěli hned 4 porážky. K tomu jsme přidali 6 výher a 1 remízu. Protože se ale nedařilo ani ostatním sousedům v tabulce, i nižší bodový zisk nám stačil na posun v tabulce směrem vzhůru a celkové divizní stříbro.

Samotné individuální statistiky nám naznačují, že by to do budoucna nemuselo být marné, pokud se nám vyhnou zdravotní trable. Všichni hráči základní čtyřky figurují na žebříčku úspěšnosti v TOP 12 celé soutěže. Čistě papírově jsme na tom tak nejlépe ze všech týmů soutěže.

Martin si drží už několik sezon podobnou úspěšnost okolo 75 %, což mu letos stačilo na 7. místo. Podobné statistiky měli v průběhu sezony i oba naši Tomášové, trochu si pohoršili až v její poslední čtvrtině, když TP byl už očividně přehraný a unavený z hraní dvou soutěží naráz (klobouček), zatímco TZ se naopak pozvolna dostával do formy po výpadku vinou zranění. Výkonnostně nahoru šel v průběhu sezony náš kapitán. Leoš se nakonec dotáhl hned za dvojici našich Tomášů a skončil v úspěšnosti na 12. místě s 68 %, což je zlepšení o 13 % a nejlepší výsledek od sezony 2014/2015. Kapitán nám zraje jako víno, zdá se :-) V deblech stojí za zmínku druhé místo Martina s Leošem, kteří prohráli v sezoně jen třikrát a takřka zopakovali loňský výsledek.

Na závěr ještě přidávám přehled výsledků "A" týmu z posledních sezon (od sestupu ze 3. ligy). Letošní umístění nám tam krásně zapadá. Uvidíme, jestli ho dokážeme příští rok ještě o něco vylepšit ;-)

bottom of page