top of page

Ohlédnutí za republikou

Na Mistrovství České republiky, které letos od 1. do 3. března hostily Teplice a místní hala Na Stínadlech, měla nečekaně svého zástupce i naše Jiskra. Vyslancem našeho oddílu byl Martin Suchánek, pro něhož už bylo úspěchem 5.-8. místo na krajských přeborech libereckého kraje. A protože se z KP nominují čtyři nejlepší na MČR, stal se Martin prvním náhradníkem i na republiku. Pak už stačilo jen pár omluvenek jiných hráčů a přišla pozvánka, která se neodmítá :-)

Postupový klíč v kvalifikačních soubojích o účast v hlavní soutěži, kam je automaticky nominováno jen 32 našich nejlepších hráčů, byl poměrně neúprosný. Na 25(!) tří a čtyřčlenných skupin jen 16 postupových míst. Ambice našeho hráče byly ale poněkud jiné. Cíle byly v podstatě dva - za a) neztrapnit se. A za b) uhrát aspoň set :-)

Atmosféra mistrovství působí napoprvé silným dojmem. Už jen těch 16 stolů a hráči, trenéři i rozhodčí z celé republiky. Prostě svátek ping-pongu. Martin byl nalosován do skupiny M, do které dostal minimálně geograficky zajímavé hráče. Lukáš Hobl z SKST Cheb, Jiří Černý z TTC Praha a Michal Macurák z Baníku Havířov.

Hned první zápas je křest ohněm. První nasazený Hobl (Elo okolo 2000) a lehká nervozita z republikové premiéry, to není dobrá kombinace. První dva sety jsou škola hrou: shodně 11:3. Třetí set je už poměrně vyrovnaný. Za stavu 7:7 si ale Hobl zkušeně situaci pohlídá dvěma prasaty a bez kapky potu si připisuje první výhru.

V dalších dvou zápasech je to o poznání lepší, vyrovnanější psychika i kvalitativně horší soupeři znamenají vyrovnanější zápasy. V tom prvním, proti Černému z TTC Praha (Elo okolo 1850), už to nebyla ostuda. Tři vyrovnané sety a dokonce i setball, který se ale nepodařilo proměnit. Na zisk prvního setu si tak Martin musí počkat až na poslední zápas proti mladému Macurákovi z Havířova (Elo taky okolo 1850). V tomto zápasu od začátku tahá za delší konec. První set získává pro sebe hladce 11:3. Pak ale zaúřaduje havířovský trenérský štáb a po změně stran je všechno obráceně. Třetí set však zase uhrává Martin, ve čtvrtém ale nechytí začátek, a tak se rozhoduje až v páté sadě. Při obrátce vede reprezentant Jiskry 5:4, pak ještě 8:7, nakonec ale vítězí nebojácná hra mladého Macuráka. Škoda, tohle by se mělo vyhrávat.

Tak třeba příště, rozhodně to totiž stojí za pokus ;-)

 

bottom of page